05 de juliol, 2013

Illes gregues: Creta (Heraklion - Mirtos)

Heraklion es la capital de Creta. Te dues coses importants: el palau de Knossos i el museu arqueològic. Jo sóc un boig de les runes gregues així que al matí he agafat un bus (amb la inestimable ajuda d'una senyora grega gràcies a la qual he pogut comprar els bitllets del bus) i he arribat a Knossos amb una certa esperança d'haver precedit els autocars de bestiar.

Fracàs rotund! Si la cosa pot ser pitjor, no m'imagino com. Les restes han estat reconstruides pel Luis Cobos de la reconstrucció arqueològica, un bodrio. En alguns llocs hi ha fotos de l'abans i el després i no hi ha color. Vull una màquina del temps! La immensa quantitat de gent que corre en bloc darrera el guia tampoc ajuda. Us recomano mirar les fotos en un llibre o per internet, mentre escolteu les Gnossiennes de l'Erik Satie, per crear l'ambient. Com a experiència serà mil vegades millor. I si voleu veure runes gregues al natural, aneu a Turquia!

He sortit totalment decebut i he anat cap al museu arqueològic. Hi ha alguns dels frescos del palau i objectes minoics diversos. Els frescos estan molt restaurats, queda poc de l'original, però tot i així, val la pena. El museu es cutrot, però no aconsegueix trencar la màgia del contingut.

Sortint del museu, he llogat una moto per passejar per l'illa. Creta es bastant gran i al final m'he quedat una moto gran, una KLR 650, el mateix model que vaig llogar a Sudàfrica. Amb la motxila a l'esquena i un casc cutre com ell sol, he sortit de Heraklion, rumb a l'est. Per aquelles coses dels mapes quan vas sol en moto, he acabat a la part sud :-)

En la moto m'he adonat que l'illa és realment gran. Al mig hi ha un massis muntanyós imponent que per ara he evitat. He anat voltant per carreteretes, entre vinyes, oliveres i monestirs, travessant poblets tranquils i esquivant cabres que em miraven curioses. Una delícia!

Cap al tard ha començat a fer vent d'aquell que fa por quan vas en moto i he parat a Mirtos, un poblet petit i tranquil al costat del mar, amb poca gent i bon menjar.